Bronhitis je upala dišnih puteva ili bronha koja može biti uzrokovana infekcijom, virusima ili bakterijama te je najčešća uslijed već prisutne bolesti, primjerice prehlade.

Pogađa sve dobne skupine, od dojenčadi do starijih osoba i obično se brzo liječi. Ipak, nešto ozbiljniji problem predstavlja kod pojedinaca s kroničnim bolestima srca i pluća te starijih osoba.

Obično se pojavljuje zimi, u sezoni prehlade i gripe te nakon upala grla ili sinusnih infekcija. Pogoduje mu hladan i vlažan zrak, loši uvjeti okoliša (otvorena odlagališta otpada, tvornički dim), ali i oni stanovanja (pušenje ukućana, boravak u vlažnim prostorima).

Vrste bronhitisa


Razlikuje se nekoliko vrsta bronhitisa.

Akutni se javlja kod beba i djece za vrijeme zimskih mjeseci, pretežno nakon prehlade ili virusne infekcije. Kratko traje, rijetko izaziva komplikacije, a glavni simptom je suhi kašalj koji postepeno prelazi u zreli, sa iskašljavanjem sluzi. Ponekad izaziva povišenu temperaturu, grlobolju, promuklost i umor.

Kronični je prisutan kod odraslih iznad četrdeset godina, a njegova glavna karakteristika je kašalj u trajanju od više mjeseci nekoliko godina za redom. Najčešće ga uzrokuje izloženost štetnom dimu, kemikalijama na radnom mjestu, boravak u zagađenom unutarnjem ili vanjskom prostoru te pušenje. Važno je za naglasiti kako velik broj pušača boluje od kroničnog bronhitisa bez da su toga i svjesni. Prvi simptom kroničnog bronhitisa kod pušača je jutarnji kašalj sa ispljuvkom, kojem se obično ne pridaje pažnja, a postepeno se to kašljanje i hroptanje počne protezati kroz cijeli dan.

Velik broj pušača boluje od kroničnog bronhitisa, bez da su toga i svjesni.

Opstruktivni bronhitis se javlja kod djece do četiri ili pet godina kao posljedica ne-reagiranja na prehladu uslijed razvijanja imunog sustava. Prati ga suh kašalj, „sviranje“ u prsima i ubrzano disanje, a temperatura ne mora uvijek biti prisutna.

Kao glavni simptom bronhitisa možemo izdvojiti ubrzano nakupljanje sluzi u dišnim putevima koji su suženi zbog bronhitisa, pa ih je iz tog razloga puno teže iskašljati. 

Lion M krema je višenamjenska mast koja koja pomaže olakšavanju disanja i samim time iskašljavanju nakupljene sline. Preporučuje se nanositi nekoliko puta u danu te ju, zbog svog prirodnog sastava bez kortikosteroida i parabena, mogu koristiti dojenčad i mala djeca.


Kupite našu Lion M kremu odmah!


 

Nema komentara

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.