Općenito je poznato da kvalitetna i izbalansirana prehrana čini pola zdravlja. Posebno je tomu tako kod oboljelih od reumatoidnog artritisa i sličnih reumatičnih oboljenja.

Zdrava prehrana


Zdrava prehrana doprinosi nizu čimbenika koji osiguravaju bolji život. Samo neki od njih su održavanje adekvatne težine, podizanje energije u organizmu, jačanje imunološkog sustava i balansiranje mentalnog zdravlja. Isto tako, zdrava prehrana može znatno doprinijeti olakšavanju reumatičnih upaljenja.

Iako hrana ne može tretirati simptome bolesti, jedenje namirnica koje se smatraju „protu-upalnima“ može dovesti do količinskog smanjenja reumatičnih upala. Samo neke od njih su voće, povrće, žitarice i riba bogata omega 3 masnim kiselinama. Nasuprot tome, hrana koja se procesuira na visokim temperaturama i takozvani „junk food“ se povezuje s pojačanim upalama kod oboljelih od reumatičnih bolesti.

Osim što može doprinijeti smanjenju ili ublažavanju reumatičnih upala, prehrana kod oboljelih je bitna kako bi se zadržala zdrava kilaža. Primjerice, osobe s reumatoidnim artritisom često kao simptom pokazuju gubitak tjelesne težine, što se ponajviše povezuje ubrzanjem metabolizma koje je uzrokovano samim artritisom i njegovom autoimunom prirodom. Tijelo sagorijeva više kalorija zbog bolesti, pa se takav gubitak kilograma ne smatra zdravim procesom, već upravo suprotno – može dovesti do pothranjenosti i nedostatka nutrijenata u organizmu, kao što su razni vitamini, kalcij, magnezij i selenij.

Opće upute za zdravu prehranu


Kao opći savjeti koji mogu doprinijeti zdravlju i potencijalno olakšati probleme s reumom možemo istaknuti njih nekoliko:

  • pokušajte jesti većinom voće i povrće;
  • unosite dosta cjelovitih žitarica, kao i graha, leće i drugih mahunarki;
  • smanjite unos rafiniranog šećera;
  • umjereno pijte alkohol;
  • izbjegavajte procesuiranu hranu;
  • nastojte da Vam prehrana bude raznolika.

Bitno je za naglasiti kako je najbitnije jesti i kuhati svježe namirnice, a prehranu „pojačati“ raznim salatama, primjerice od svježeg kupusa, špinata, celera ili peršina. Preporučuju se namirnice i jela bogata bjelančevinama i proteinima, kao jaja, govedina, teletina i janjetina te voće bogato raznim vitaminima, posebno crni ribiz, jagode, jabuke, orašasti plodovi i suho voće.

Neke od namirnica koje bi bilo poželjno izbjegavati su pržena jela – krumpir i jaja, uštipci, pretjerano procesuirana hrana, kao kupovni džemovi i marmelade te biljna ulja. Također se preporuča izbjegavati začine, alkoholna i žestoka pića, umjetne i gazirane sokove te općenito namirnice i pića koja izazivaju kiselost.

Primjeri dijeta kojima se oboljeli služe, a koje su se pokazale zdravim načinima prehranu su mediteranska i paleo dijeta, o kojima će biti riječi u narednim člancima. Ipak, prije bilo kakve promjene načina ishrane, konzultirajte se s Vašim liječnikom i reumatologom.

Lion M krema je višenamjenska mast koja, zbog svog prirodnog sastava od niza ljekovitih biljaka, pomaže nizu reumatskih tegoba. Višedesetljetno iskustvo je pokazalo olakšanje simptoma kao što su otečeni zglobovi, upale, slaba cirkulacija i bol uslijed učestalog korištenja. Preporuča se koristiti jednom ili više puta na dan, ovisno o potrebi tako da se bolno mjesto maže i previja. Kao najjednostavniji način korištenja preporuča se omatanje mjesta pogođenog simptomima čistim zavojem. Na to se može staviti i plastična kuhinjska folija, ali jedino ako koža nije oštećena ranicama ili ogrebotinama. Mast se preporuča nanositi navečer, prije spavanja.


Kupite našu Lion M kremu odmah!


 

Nema komentara

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.