Čaj bosiljak

12,00 kn

Kategorija:

Ocimum baslicum, porodica Lamiaceae, usnače. Bosiljak je poznat kao začin, a manje kao ljekovita biljka. Suha droga u prehrambenoj industriji služi kao začin. Eterično ulje se upotrebljava u prehrambenoj i kozmetičkoj industriji. Manje je poznato da je vrsta bosiljak vrlo kompleksna, s više varijeteta i kemotipova, pa se esencijalna ulja dobivena iz bosiljka ne mogu nazivati i označavati kao „eterično ulje bosiljka“. Naziv je grčkog podrijetla, basilicos, što znači kraljevski, a ne od latinske riječi basilicus koja označava zmiju.

Pradomovina bosiljka je Indija. O starosti uzgajanja i uporabe bosiljka rječito govori podatak da su dijelovi te mirisne i ljekovite biljke nađeni u Egiptu, u faraonskim grobnicama u piramidama iz vremena 3500. godine prije Krista!

U starom Rimu, u vrijeme vladavine Gaja Julija Cezara, rimskog vojskovođe i državnika, bosiljak je bio vrlo cijenjena ljekovita, začinska i ukrasna biljka.

U srednjem vijeku, u XII. stoljeću, svećenici su bosiljak donijeli s Istoka u Europu, gdje se ubrzo udomaćio i danas se mnogo uzgaja u vrtovima, širom svijeta, kao ukrasna, začinska i ljekovita biljka. Ima zemalja gdje se ta stara ljekovita biljka uzgaja i plantažno, za industrijsko dobivanje eteričnog ulja.

Talijanska se kuhinja gotovo ne može ni zamisliti bez bosiljka – kao najpoznatijeg začina.

Morfološke karakteristike – Bosiljak je jednogodišnja biljka. Korijen je osrednje razvijen, stabljika je zeljasta, razgranata, male krošnje, visine 40-60 cm. Listovi su mekani, svijetlozeleni, unakrsno nasuprotni, na dugim peteljkama, jajolikog su oblika, ravni ili malo nazupčani. Na vrhu stabljike stvara se izduženi cvat sastavljen od 17-18 sitnih cvjetova bijele do svjetloružičaste ili crvene boje. Plod je kalavac, izdužen, tamnosmeđe do crne boje. Masa 1000 sjemenki je 1,2 do 1,8 g Sjeme je klijavo 4-5 godina, a niče 7-14 dana nakon sjetve. Cijela biljka, a posebno njeni listovi imaju vrlo jak i ugodan miris, posebno prije i u vrijeme cvjetanja. Cvate od lipnja do kolovoza. Bosiljak ubran u srpnju, u vrijeme cvatnje, ima veću ljekovitost od onog ubranog u jesen.

Stabljika bosiljka sadrži 0,5 do 1,5% eteričnog ulja u kojem ima eugenola koji cijeloj biljci daje karakterističan miris i aromu. Osim eteričnog ulja, bosiljak sadrži i vitamin B, vitamin C i karotin.

Ukoliko je bosiljak uzgojen iz sadnica, vegetacijsko razdoblje mu traje 170 do 180 dana. Cvjetati počinje sredinom lipnja i ponekad cvate dva mjeseca. Ako se pokosi u početku cvjetanja, novi izbojci procvjetaju početkom rujna. Razdoblje sazrijevanja plodova traje dugo, pa plodovi koji sazru prvi dotad se ospu.

Ljekovitost bosiljka: Listovi bosiljka koriste se kao sredstvo protiv nadimanja, za jačanje želuca i poticanje teka, kod neuroze, psihičkih nemira i nesanice. Ta čudesna biljka može se s uspjehom uzimati kod katara želuca, upale crijeva, kod pojave trovanja u želucu i crijevima, kod želučanih grčeva, povraćanja, kod nadutosti i začepljenja, odnosno lijenosti crijeva. Bosiljak se pokazao korisnim i kod plućnih bolesti, a posebno kod početnih stanja tuberkuloze pluća. Također se uspješno primjenjuje u liječenju mnogih bolesti mokraćnih organa, kod upale bubrega, katara mokraćnog mjehura ili bolnog mokrenja. Čaj od bosiljka, također, povećava mliječnost kod dojilja. Kod bijelog cvijeta, odnosno prekomjernog izlučivanja iscjetka iz rodnice – uslijedit će brzo ozdravljenje ako se primijeni terapija bosiljkom.

Sok iscijeđen iz svježeg lišća bosiljka, nakapan u uho, liječi upalu uha, a svježe lišće, stavljeno u nos, uklanja hunjavicu.

Sjemenke bosiljka, samljevene u prah, koriste se kod bolesti mokraćnih organa, posebno kod upale mokraćnog mjehura. Dovoljno je uzeti na vrhu noža prah samljevenih sjemenki bosiljka i popiti s decilitrom mlake vode, dva do tri puta dnevno.

Bosiljak liječi bolesnu jetru, vodenu bolest i uloge (giht).

Priprema čaja od bosiljka: S dva i pol decilitra uzavrele vode preliti jednu do dvije čajne žličice usitnjenih suhih listova bosiljka. Ostaviti 15 minuta, poklopljeno, da odstoji, a zatim procijediti. Pije se, u gutljajima, nezaslađeno (2 – 3 puta dnevno, po jedna šalica). Čaj od bosiljka može se zasladiti medom, ali samo kod plućnih bolesti ili kod kašlja.

Čaj protiv visoke temperature: Kod visoke temperature uzima se, svaki sat, po jedna velika žlica hladnog čaja od bosiljka. To osvježava bolesnika i smanjuje mu visoku temperaturu.

Čaj za miran i čvrsti san: Veliku žlicu svježih listova bosiljka kuhati deset minuta u dva i pol decilitra vode. Ostaviti da odstoji deset minuta. Procijediti i popiti, u gutljajima, nezaslađeno, prije spavanja.