Čaj breza

12,00 kn

Kategorija:

Betula alba L. Najčešći domaći nazivi: bijela breza, žalosna breza

Opis: Raste kao vitko stablo visoko do 30 m. Ima glatku na mjestima krupno ispucanu koru sivobijele boje. Ima tanke grane s crvenosmeđim grančicama koje vise. Ima sitno nazubljene, zelene, nasuprotne, romboidne listove. Cvjetne rese dužine 3-4 cm razvijaju se zajedno s lišćem. Cvjeta krajem travnja i u svibnju.

Stanište: Raste svugdje, čak i po visokim planinama, u bjelogoričnim šumama pojedinačno ili u skupinama, ali i kao ukrasno drvo po parkovima.

Branje i prerada: Koriste se listovi, kora i nektar. Mladi listovi beru se u proljeće kad se potpuno razviju, a kora mladih grana guli se u proljeće i u jesen. Nektar se vadi u rano proljeće (krajem veljače i početkom ožujka). Listovi se suše u tankom sloju na prozračnom i suhom mjestu, a kora se suši na suncu i umjetnoj toplini.

Sadrži: Znanstveno istraživanje, objavljeno 2017. godine u časopisu Pharmaceutical Biology, donosi popis fitokemikalija u različitim dijelovima breze, kojima se najviše pripisuje njihovo ljekovito djelovanje. To su: flavonoidi – avikularin, kvercetin i mircetin, nađeni u lišću, fenolne kiseline – kavena, klorogenična, askorbinska, betulinska i nikotinska, a ima ih pretežno u lišću, tanini – ima ih u kori i u lišću i saponini – ima ih u kori i u lišću. Spoj koji je odgovoran za karakterističnu aromu breze je glikozid betulin, koji ima protuupalno, antioksidativno i antiseptičko djelovanje.

Najčešća uporaba: List se koristi za izlučivanje mokraće, čišćenje krvi i odstranjivanje kiseline iz organizma. Sok se koristi za proljetno čišćenje organizma, pretilosti i kod problema s bubrežnim kamencima. Kora se koristi za probleme sa slezenom.

Pripravci: Pripravci od breze mogu se koristiti lokalno i oralno, a spravljaju se od listova, pupoljaka, brezinog soka i kore. Idealno razdoblje za branje i sušenje listova jesu svibanj i lipanj, dok se lisni pupoljci mogu brati već sredinom ožujka.

Čaj od breze – Osušeni listovi i lisni pupoljci breze koriste se u izradi čaja za bolesti koje nastaju zbog viška vode jer imaju snažno diuretsko djelovanje. Potrebno je preliti malu šaku (tri velike žlice) svježih listova breze litrom vruće vode i nakon deset minuta procijediti. Piju se tri šalice dnevno kroz dva tjedna.

Zbog mogućih nuspojava, trudnice i dojilje se prije konzumacije trebaju posavjetovati s liječnikom.

Oblozi od breze – Ukoliko se svježi listovi breze upotrebljavaju kao oblozi više puta dnevno, djeluju protiv kožnih bolesti i potiču brže zacjeljivanje rana.

Breza u prehrani – Mladi listovi breze mogu se upotrijebiti za salatu, a unutrašnji dio brezove kore može se sušiti i mljeti u brašno od kojeg se peku pogače s medom tzv. brezovi medenjaci.

Sok od breze – Brezin sok se dobiva bušenjem rupe na deblu u proljeće, kad breza potjera sokove. Posuda u kojoj se skuplja sok ne smije biti metalna, a zbog zdravlja drva ne biste trebali uzeti više od 4 litre soka. Rupu zatvorite pčelinjim voskom kako se deblo ne bi razboljelo zbog ulaska štetočina. Dobiveni sok sadrži 2 % šećera, a bogat je kalijem, kalcijem i željezom. Preporučena dnevna doza je jedna žlica.