Čaj čičak – korijen

12,00 kn

Articum lappa L. – Najčešći domaći nazivi: čkalj, repušina, repuh, polušina

Još od antičkih vremena, korijen čička se koristi zbog svojih ljekovitih svojstava. Čičak svoje porijeklo vuče iz Azije, a posebno je bio cijenjen i gajen u Japanu.

Opis: Dvogodišnja biljka koja u prvoj godini formira prizemnu lisnu rozetu, a u drugoj godini cvjetno razgranato stablo visoko do 1,5 m. Korijen je dugačak do pola metra, sivo-smeđ, razgranat s karakterističnim mirisom. Listovi su srcoliki neravne površine na rubu nazubljeni. Na vrhu stabla nalaze se cvasti s purpurnoljubičastim cvjetovima koji završavaju mnoštvom kukica. Cvjeta od srpnja do kolovoza.

Stanište: Raste na zapuštenim površinama uz naselja i pored puteva.

Branje i prerada: Koriste se korijen, list i sjeme. Dvogodišnji korijen vadimo u proljeće i početkom jeseni. Krupnije komade režemo uzdužno kako bi se lakše sušili i to na suncu ili u sušari. Lišće se bere dok je još mlado, a sjeme kad sazrije.

Najčešća uporaba: Koristi se kod raznih upala, za čišćenje organizma, ispiranje rana i kod problema s mokraćnim organima.

Kemijski sastav: Većina prednosti čaja od korijena čička dolaze iz značajnih razina luteolina, kvercetina i drugih antioksidansa, kao i vitamina B6, folata, kalija, magnezija, mangana, fosfora, kalcija i željeza.

Čaj od korijena čička: Ovaj biljni čaj vrlo je poznat da dobiva se od korijena čička, koji ima latinsko ime Arctium lappa. Koristi se kao dio tradicionalne medicine u dijelovima Europe, Azije i Sjeverne Amerike. Također se uzgaja u mnogim područjima zbog ljekovitih i prehrambenih svojstava korijena, lišća, cvijeta i stabljike. Korijen čička se također može kuhati i jesti kao korjenasto povrće , ali slične zdravstvene prednosti se mogu dobiti kada se pripremi kao čaj.

Čaj od korijena čička djeluje protuotrovno, pospješuje izlučivanje mokraće i znoja te čisti krv. Visoki sadržaj inulina čini korijen čička korisnim kod bolesti jetre, a vrši koristan utjecaj na izlučivanje žuči. Inulin je značajan i kod šećerne bolesti. Koristan je za jetru i žuč, za čišćenje krvi, a izvana kao kupelj kod kožnih bolesti. Puna čajna žlica svježeg i usitnjenog korijena stavi se u šalicu hladne vode te se ostavi namočeno 7-8 sati nakon čega se sasvim kratko prokuha.

Kategorija: