Čaj gavez

12,00 kn

Symphytum officinale L. – Najčešći domaći nazivi: crni gavez, crni korijen, kilnjak, konjski rep.

Ljekoviti gavez je trajna zeljasta biljka koja pripada porodici oštrolista (Boraginaceae). Ljekoviti gavez je korov koji vrlo brzo raste i teško ga je u potpunosti iskorijeniti. Zbog protuupalnog djelovanja se koristio još u srednjem vijeku za liječenje zglobova i zacjeljivanje rana.

Opis: Višegodišnja razgranata biljka maljavih, šupljih stabljika visokih do 1 metar. Korijen je crn i razgranat, a iznutra je bijel i sluzav. Ima velike, na dodir grube, dlakave, duguljaste, kopljaste listove jednako maljave kao i stabljika. Donji listovi su na drškama, a gornji su sjedeći. Cvijeta zvonastim blijedožutim, ružičastim do crvenkastim cvjetovima grupiranim u viseće cvati u pazuhu gornjih listova. Cvijeta od svibnja do rujna.

Karakterističan je po uspravnoj, mesnatoj, šupljoj, dlakavoj stabljici visokoj oko 80 centimetara. Korijen je razgranat, raste duboko u zemlju, ali je lomljiv i lako puca. Korijen je izvana crne boje, a iznutra bijele ili žute boje i bogati ljepljivom sluzi. Tamnozeleni listovi su jednostavni, široko lancetasti, hrapavi, prekriveni sitnim dlačicama i naizmjenično raspoređeni po stabljici. Ljubičasti cvjetovi u obliku zvončića rastu u pazušcu gornjih listova i skupljaju se u viseće paštitaste cvatove. Plodovi su mali oraščići. Kao ljekoviti dio biljke koriste se list i korijen. Korijen je dostupan je u obliku kreme, gela, čaja, tinkture i praška od samljevenog suhog korijenja. Ljekoviti gavez je medonosna biljka.

Stanište: Raste po vlažnim livadama, u jarcima, uz rijeke i potoke.

Branje i prerada: Koristi se list i korijen. Korijen se skuplja u rano proljeće i kasnu jesen, a list u svibnju i lipnju. Korijen se pere i prosuši kako ne bi izgubio previše aktivnih tvari. Nakon toga se reže na sitnije dijelove i suši u sušari. List se suši na suhom i prozračnom mjestu.

Kemijski sastav ljekovitog gaveza: Listovi ljekovitog gaveza sadrže karotin, alkaloide, kalij i vitamin C. Korijen sadrži trijeslovinu, sluz, škrob, alantoin, inulin, kolin, triterpene i alkaloide. Ljekovito djelovanje alantoina postiže se u kombinaciji s biljnim hormonom auksinom. Ljekoviti gavez sadrži i tanine, glikozide, smolu, eterično ulje i asparagin.

Ljekovita svojstva ljekovitog gaveza: Ljekoviti gavez se koristi samo za vanjsku primjenu, na neoštećenoj koži. Ne uzima se oralnim putem jer može djelovati toksično na organizam.

Glavni ljekoviti spoj je alantoin koji ima sposobnost regeneracije tkiva, stimulira stanični rast i pomaže u epitelizaciji kože. Alantoin ima snažno keratolitičko i adstrigentno djelovanje, ublažava bol i otekline.

Listovi gaveza imaju pozitivan učinak na liječenje išćašenja, uganuća te za ublažavanje reumatskih bolova.

U kozmetici se koristi za zatezanje kože i uklanjanje bora, no nije za dugu primjenu jer jako isušuje kožu.

Korijen gaveza je odličan u ublažavanju simptoma bolesti dišnog sustava (kašalj, iskašljavanje sluzi kod bronhitisa, upale pluća). Pri tome se koristi svježe naribani korijen gaveza i miješa se s medom u omjeru 1:2 (jedan dio korijena, dva dijela meda) ili u obliku čaja od prosušenog korijenja.

Ljekoviti gavez je odlična biljka u svakom vrtu. Zbog ljekovitih sastojaka može se koristiti kao odlično gnojivo koje obogaćuje biljke mineralima i pospješuje rast plodova. Odlična je biljka za izradu komposta.

Najčešća uporaba: Za zarastanje rana, prijeloma, iščašenja, podljeva i nagnječenja. Kod bolesti dišnih organa.

Čaj od gaveza koristi se samo za vanjsku upotrebu. Nuspojave nastaju zbog štetnog djelovanja alkaloida, stoga se pripravci ljekovitog gaveza ne smiju uzimati oralno. Preparati gaveza se ne smiju koristiti ni na oštećenoj koži i otvorenim ranama. Moguće nuspojave uključuju proljev, nadutost i promjene u cirkulaciji. Ljekoviti gavez je hepatotoksičan te je kontraindiciran za osobe s osjetljivom jetrom. Upotreba ljekovitog gaveza kontraindicirana je i u trudnoći i dojenju. Ljekoviti gavez se ne bi smio koristiti dulje od četiri do šest tjedana.

Kategorija: