Čaj iđirot

12,00 kn

Iđirot je domaća biljka, koja se može pronaći uz potoke, močvare, jarke i stajaće vode. Pospješuje izlučivanje sline i želučanog soka. Daje se kod pomanjkanja apetita i želučanih tegoba vezanih uz manjak želučane kiseline.

Ova iznimno ljekovita aromatična biljka cvate od lipnja do kolovoza, a može narasti do otprilike metar visine. Cvjetni grozd nalazi se na dnu stabljike i izduljen je, valjkast i ima vrlo guste cvjetiće žutozelene boje. Podanak leži na dugom horizontalnom korijenu i vrlo je razgranat te iz njega rastu dugi kopljasti listovi. U proljeće ili kasnu jesen sabiru se podanci, od kojih se radi čaj.

Ljekovita svojstva iđirota

Ova izuzetna biljka pokazala se iznimno učinkovitom u liječenju mnogih poteškoća: Problemi s jetrom, poteškoće s probavnim organima, bolesti crijeva i želuca, pospješuje izbacivanje bubrežnih kamenčića, pomaže kod želučanih tegoba koje su vezane uz manjak želučane kiseline, kod katara, oslabljenosti i neuroze želuca, pomanjkanja teka, slabe probave, vjetrova te čira na dvanaestercu, umiruje lupanje srca, regulira pravilno izlučivanje žuči, pomaže kod povišene temperature, bronhitisa, gripe, upale pluća, raka pluća i crijeva, poboljšava cirkulaciju, pomaže kod reume i gihta, pospješuje izlučivanje mokraće

Iđirot sadrži: glikozid, akorin, alkaloide, škrob, eterično ulje, smolu i neke tragove holina. Svojim aromatičnim mirisom iznimno podsjeća na cimet te se osim u svrhe direktnoga liječenja može koristiti i u kuhinji, gdje može poslužiti i kao zamjena za cimet.

Način pripreme čaja od Iđirota: korijenje i podanci koji su tvrdi biljni dijelovi, pripremaju se kao uvarci, dekokte jer je potrebno dulje vrijeme da voda prodre u unutrašnjost i ekstrahira ljekovite sastojke.

Dekokte se priprema tako da biljku stavite u hladnu vodu, prokuhate 10 minuta te pustite da odstoje poklopljeni 20 minuta, a zatim se procijede.

Kategorija: