Čaj kopriva – korijen

1,59 

Urtica dioica L. – Najčešći domaći nazivi: žara, obična kopriva, velika kopriva

Prava kopriva je trajna zeljasta biljka iz porodice usnača (Lamiaceae). Pravu koprivu su stari Grci koristili za masažu protiv reumatskih bolova.

Opis: Korijenje prave koprive je žućkaste boje. Stabljika prave koprive je uspravna, čekinjasta i doseže visinu do 150 centimetara. Listovi su cjeloviti, nasuprotni i srcolikog oblika s pilastim rubovima. Nalaze se na kratkim peteljkama i imaju kratke dlačice. Lisna peteljka je većinom znatno kraća od plojke lista. Listovi i peteljke su pokriveni krhkim žljezdanim dlačicama koje se pri dodiru s kožom lako odlome i žare. Žljezdane dlačice ispuštaju mravlju kiselinu odgovornu za neugodan osjećaj peckanja na koži.

Cvjetovi su većinom dvodomni što znači da muški i ženski cvjetovi rastu na odvojenim biljkama. Prema tome je prava kopriva dobila i ime (dioica znači dvodomna). Cvjetovi koprive su jednospolni, žućkastozeleni i neugledni. U pazušcima gornjih listova su skupljeni u viseće cvatove. Plod je malen, jednosjemeni oraščić. U ljekovite svrhe se koriste mladi listovi i korijen. Koprivu ne možemo jesti sirovu, ali je zato termički obrađena vrlo ukusna i može se pripremati kao jelo ili čaj. Prava kopriva je jedan od najboljih izvora željeza. Bogata je dušikom te predstavlja odlično sredstvo za poticanje rasta listova. Djeluje kao insekticid te uništava lisne uši.

Stanište: Raste gotovo svuda, a osobito na plodnim neodržavanim terenima.

Branje i prerada: Bere se list, zelen, podanak i sjeme. Podanak se vadi u rano proljeće ili u jesen. Mladi listovi i vrhovi stabljika beru se tijekom proljeća, čitava stabljika cijelu godinu, a sjeme se skuplja u kolovozu i u rujnu. Zelen se suši se u tankim slojevima u hladu na suhom i prozračnom mjestu, a podanak i sjeme u sušari ili na suncu. Osušene listove treba protresti kako bi iz njih uklonili ostatke sjemena, cvjetova ili drugih primjesa koje umanjuju kvalitetu droge.

Kemijski sastav prave koprive: Prava kopriva sadrži flavonoide, fitosterole, bjelančevine, masti, mineralne tvari (kalcij, kalij, magnezij, željezo, fosfor), vitamine C, A, B2 i K, karotin i organske kiseline. Žljezdane dlake, osim mravlje kiseline, sadrže spojeve acetilkolin, histamin, serotonin i leukotriene.

Ljekovita svojstva prave koprive: List prave koprive ima blago diuretičko djelovanje i koristi se kao dodatna terapija kod bolesti mokraćnog sustava. Preporučuje se kod subjektivnih tegoba mokrenja poput čestog noćnog mokrenja i osjećaja neugode tijekom mokrenja. Poboljšava rad probavnog sustava, stimulira rad crijeva i sprječava proljev. Koristi se za bolesti jetre i žući te bolesti pluća. List prave koprive se koristi za liječenje reumatoidnog artritisa i artroza.

Korijen prave koprive se koristi za liječenje benigne hiperplazije prostate. Korijen i listovi koprive su neizostavan sastojak čajeva za mršavljenje, čišćenje organizma i pojačavanje cirkulacije. Ublažava proljetni umor i manjak energije. Često se nalazi u kombiniranim biljnim pripravcima za ublažavanje simptoma alergije.

Preparati koprive koriste se za snižavanje šećera u krvi. Zbog željeza, kopriva se često koristi kao dodatak u terapiji sideropenične anemije. Preporučuje se u trudnoći za sprječavanje anemije, poticanje cirkulacije, smanjenje grčeva u nogama, kod umora i malaksalosti.

Često se koristi u kozmetičkoj industriji, u šamponima za jačanje korijena kose i protiv opadanja kose.

Osim prave koprive postoji još jedna ljekovita vrsta koprive, mala kopriva (Urtica urens L.). Prava kopriva se u ljekovitim pripravcima može kombinirati s malom koprivom. Mala kopriva je jednogodišnja zeljasta biljka s jednodomnim cvjetovima i eliptičnim listovima te lisnom peteljkom približno jednake veličine kao i plojka. Mala kopriva je također vrlo rasprostranjena i samonikla biljka naših krajeva.

Najčešća uporaba: Protiv rana, groznice i slabokrvnosti. Za čišćenje krvi i kod upala mokraćnih puteva.

Priprema čaja: Prava kopriva se često koristi u obliku čaja. Priprema se tako da se stručak mladih listova koprive kuha 15 minuta u litri vode, procijedi i pije tijekom dana. Čaj se preporučuje piti mjesec dana.

Prava kopriva na prirodan način pomaže u njezi kose. Kosu možete isprati s tekućinom pripremljenom tako da dvije pune šake svježe ili suhe koprive stavite u lonac s pet litara vode. Zakuhate i ostavite na petnaestak minuta. Procijedite, ohladite i možete nanijeti na kosu. Postupak ponovite svaki dan. Rezultati su vidljivi nakon par tjedana.

Prava kopriva nema značajnih nuspojava, no oprez je uvijek potreban, posebno kod dugotrajnog uzimanja. Visoke količine prave koprive mogu izazvati crvenilo kože i opstipaciju. S obzirom na to da djeluje kao diuretik, česta primjena može dovesti do gubitka kalija. Kopriva se ne smije koristiti neprokuhana jer može oštetiti bubrege.

Kategorija: