Čaj kukuruzna svila

12,00 kn

U ljekovite svrhe od kukuruza se koristi njegova nitasta njuška zvana i kukuruzna svila (Stigmata Maydis), u našem narodu poznata i kao kukuruzni brkovi. Da bi bila ljekovita, prije oprašivanja, kukuruznu svilu valja odrezati i sušiti naglo, u sjeni ili vrlo oprezno, na umjetnoj toplini. Također je dobra kukuruzna svila u vrijeme dok su kukuruzi mliječni. Zrela, suha i tamna kukuruzna svila posve je bezvrijedna i ne sadrži nikakva ljekovita svojstva.

U svježoj kukuruznoj svili ima masnog i eteričnog ulja, smole, gume te kalija, fosfora, mangana, kremične kiseline i još nekih, nedovoljno istraženih sastojaka. U kukuruznoj svili pronalazimo flavonoide, alantoin, sluz, saponine, vitamini C i K.

Zbog kombinacije elemenata u sebi, kukuruzna svila, kada se konzumira u obliku čaja, postaje jedan od najjačih prirodnih diuretika. Već i nakon kratkog konzumiranja čaja, u ljudskom se organizmu znatno povećava količina izlučene mokraće i to bez štetnih posljedica. Ovakvo djelovanje čaja je posebno dobro kod osoba koje pate od bolesti gdje sakupljanje vode ima nepovoljno djelovanje na organizam.

Pored toga, čaj od kukuruzne svile smanjit će grčeve u bubrezima, a kada se koristi kroz dulji vremenski period, ovaj čaj može rastvoriti kamen u bubregu, te pomoći kod izbacivanja pijeska iz bubrega.

Znamo da se povećanim izlučivanjem mokraće naš organizam oslobađa viška toksina, pa tako i fosfora i bjelančevina, što će znatno umanjiti tegobe sa reumom, ili tegobe povezane sa gihtom, a može smanjiti i otoke na nogama. Dakle, povećanim lučenjem vode (mokraće) iz tijela izbacujemo štetne tvari i čistimo ga od različitih štetnih spojeva. Redovnim konzumiranjem ovog čaja pomažemo našem tijelu, na način da pojačamo cirkulaciju, osnažimo rad jetara i očistimo krv.

Čaj od kukuruzne svile pomaže kod svih oboljenja mokraćnih putova, upale mokraćnog mjehura, a mnogi tvrde da je dobar i protiv noćnog mokrenja u krevet, kod djece i kod odraslih. Ako vaše dijete ima problema sa mokrenjem u krevet, isprobajte ovaj čaj.

Zbog izraženih diuretičkih djelovanja čaj od kukuruzne svile pomaže i kod mršavljenja. Brza izmjena tvari u organizmu od velike je pomoći i ubrzava metabolizam. Na taj način, uz redovno vježbanje i održavanje dijete, mršavljenje će biti lakše i zdravije.

Dobro je znati da nije dobra svaka kukuruzna svila, jer s onom skinutom s kukuruza bogatog herbicidima i pesticidima unosi se u organizam i određena količina štetnih tvari. Najbolja je kukuruzna svila s kukuruza biološki uzgajanog, daleko od javnih frekventnih prometnica, željezničkih pruga i industrijskih pogona s izrazitom polucijom štetnim tvarima (sumpornim dioksidom, ugljenom prašinom i sl.).

Čaj od kukuruzne svile: Kukuruzna svila odlično je sredstvo za izlučivanje mokraće (diureticum) te djelotvorno i neškodljivo sredstvo za mršavljenje. Dobro je znati da dužim čuvanjem kukuruzna svila gubi djelovanje za izlučivanje mokraće i postaje vrlo dobro sredstvo za čišćenje crijeva (purgativ).

Čaj od kukuruzne svile dobro pomaže kod vodene bolesti, upale mokraćnog mjehura, srčanih bolesti, gihta i reume. Izbacuje pijesak iz bubrega i mokraćnog mjehura i ublažava kašalj. Preporučuje se i šećernim bolesnicima jer im snižava povišeni šećer u krvi. Kretanjem, izbacivanjem iz prehrane škroba, šećera i životinjske masti te pijenjem čaja od kukuruzne svile – šećerni bolesnici, s dijabetesom lakšeg oblika, tu bolest mogu dovesti pod kontrolu. Kukuruzna svila također pomaže kod grčeva bubrega te kod noćnog mokrenja u krevet (djece i starijih osoba). Dužim uzimanjem smanjuje i visoki krvni tlak.

Priprema čaja od kukuruzne svile: U šalicu kipuće vode (2,5 decilitra) stavi se čajna žlica dobro osušene kukuruzne svile i ostavi da odstoji 10-15 minuta. Zatim se tekućina ocijedi i uzima svaka 2 do 3 sata po jušna žlica nezaslađenog toplog ili mlakog čaja.

Ako je kukuruzna svila svježa, uzme se jedna jušna žlica kukuruznih brkova i kuha dvije minute u tri decilitra vode. Ocijedi se i pije nezaslađeno (tri puta dnevno, između glavnih obroka).

Kukuruzna svila ima blago sladak okus, pa je čaj ugodan za piti.

U dobro opremljenim laboratorijima iz kukuruzne svile priprema se i tekući ekstrakt komu se pripisuje još bolja ljekovitost.

Kategorija: