Čaj lipa

12,00 kn

– VELELISNA (TILIA GRANDIFOLIA L.), SITNOLISNA (TILIA CORDATA MILL.) I LJETNA LIPA (TILLIA PLATIPHYLLOS S.)

Najčešći domaći nazivi: velelisna – ljetna, rana, crna i malolisna – zimska, kasna, bijela

Opis: Listopadno razgranato stablo visoko 20 do 40 metara. Može doživjeti starost i do nekoliko stotina godina. Ovisno o vrsti listovi se razlikuju po veličini i boji, ali svi su srcolikog oblika sitno nazubljenih rubova. Cvate blijedožutim mirisnim cvjetovima grupiranih u male cvatove. Uz njih imaju dugačke priperke koji su prirasli uz držak cvata. Cvijeta od lipnja do srpnja. Sitnolisna lipa cvate oko dva tjedna kasnije nego velelisna. Cvjetovi su intenzivnog mirisa, grupirani na peteljki koja ima blijedozeleni pricvjetni list.

Stanište: Raste na plodnijim tlima brdskih područja ali se često sadi u gradovima kao ukrasno stablo.

Branje i prerada: Sakuplja se cvijet s pricvjetnim listom na početku cvatnje za suhog i sunčanog vremena. Kod crne lipe bere se i list i to od svibnja do kolovoza. Suši se u tankim slojevima u hladu na suhom i prozračnom mjestu. Cvjetovi sušenjem moraju zadržati svoju prirodnu boju i ugodan miris.

Najčešća uporaba: Kod problema s dišnim putevima, prehladom, alergijski kašalj, nervoza i nesanice, crijevima, mokraćnim organima, kod bolesti živaca, a u obliku obloga koristi se kod iritacije i alergijske upale kože.

Sadrži sluzi, tanine, flavonoide (heterozide kvarcetina i kemferola), kavenu kiselinu te male količine esencijalnog ulja.

Farmakološko djelovanje: Djeluje eksperktorirajuće, blago sedativno i jako diaforetično (pojačava znojenje). Osim toga djeluje blago diuretički i koleretično.

Priprava: Priprema se infuz od 4 listova na 250 ml vode. Pije se četiri puta na dan između obroka. Za obloge za kožu uzima se duplo manja količina vode. Sigurno za korištenje.

Kategorija: