Čaj lovor

1,59 

LOVOR

Laurus nobilis L. – Najčešći domaći nazivi: lovorika, javorika

Opis: Zimzeleno grmoliko stablo s čvrstim i do 10 cm dugačkim kožastim i kopljastim listovima koji stoje na kratkim peteljkama. List je s gornje strane gladak, sjajan i tamno zelene boje, dok je s donje strane svjetliji i bez sjaja. Ugodnog je mirisa. Ima neugledne blijedozelene cvjetove iz kojih nastaju modrocrne bobice.

Stanište: Kod nas toplim i primorskim krajevima. Raste rjeđe samoniklo grupirano u šumarcima, a češće kao ukrasno drvo ili živica.

Branje i prerada: Koriste se listovi i plodovi. Listovi se sakupljaju od rujna dok je biljka u mirovanju. Suše se u tankim slojevima u hladu na suhom i prozračnom mjestu. Potrebno ih je tijekom sušenja povremeno okretati kako bi se lakše osušili što može potrajati i do mjesec dana. Može se sušiti i u sušari na temperaturi do 40 °c. Plodovi se mogu brati zajedno s listovima za dobivanje ulja tiještenjem. Od 2 do 2,5 svježih listova dobije se 1 kg suhih. Osušeni listovi trebaju biti cijeli i imati prirodnu zelenu boju. Loše osušeni primjerci posmeđe.

Najčešća uporaba: Listovi se koriste najčešće kao začin i kod konzerviranja u octu. Koriste se kao kupka kod reumatski bolova, kao tinktura kod ozljeda zglobova. Koristi se za poticanje rada želuca i kod mučnine. Ulje plodova koristi se u proizvodnji parfema.

Kategorija: