Čaj marulja

12,00 kn

Marrubium vulgare L. – Najčešći domaći nazivi: tetrljan, bijeli tetrljan, očajnica, gorčika, smrduša, jetrenjača.

Obična marulja je trajna zeljasta biljka iz porodice usnača (Lamiaceae). Poznata je pod nazivom macina trava ili očajnica zbog očaja žena koje nisu mogle zatrudnjeti. Korijen je vretenast. Stabljika je uspravna, četverobridna, šuplja, dlakava i slabo razgranata. Listovi su jajoliki s nesimetrično nazubljenim rubovima, srebrnozelenkasti i dlakavi. Smješteni su nasuprotno na stabljici. Bijeli cvjetovi su sjedeći, a u pazušcima gornjih listova stvaraju pršljenaste cvatove. Vjenčić se sastoji od gornje usne s dva režnja i donje usne s tri režnja od kojih je srednji režanj najveći. Čaška je građena od deset bodljikavih zubaca kukasto savijenih na vrhu. U cvijetu se nalazi četiri prašnika. Plod je kalavac koji se dijeli na više plodića. Cijela biljka ima gorak i slan okus. Obična marulja je ljekovita i medonosna biljka. U ljekovite svrhe, koristi se nadzemni dio biljke u cvatu, najčešće u obliku čaja, obloga i tinkture.

Opis: Višegodišnja biljka visine 30 do 60 cm, šuplje stabljike prekrivene sitnim bijelim dlačicama. Bijelosrebrni sitno maljavi listovi rastu nasuprotno i ovalnog su oblika nepravilno nazubljenog ruba. Lice lista je nepravilne površine u pravilu bez dlačica i zbog toga tamnije od naličja. Listovi su ljutog i gorkog okusa. Ima bijele cvjetiće bez peteljke koji grupirani oko stabljike rastu iz pazušaca listova i tvore male guste vjenčiće. Cvjetne čaške imaju 8-10 zubaca po čemu se razlikuju od drugih srodnih vrsta. Cvjeta od lipnja do kasno u jesen. Svježa ima ugodan i intenzivan miris koji se gubi sušenjem.

Stanište: Raste samonikla pored zidova, puteva, na kamenjarima i kršu, kao i na neobrađenim i zapuštenim površinama.

Branje i prerada: Bere se nadzemna stabljika u razdoblju cvjetanja. Ne bere se sasvim do zemlje jer je pri dnu odrvenjeli dio koji kvari kvalitetu droge. Suši se u tankim slojevima u hladu na suhom i prozračnom mjestu.

Kemijski sastav obične marulje: Obična marulja sadrži pirolidinske alkaloide, flavonoide, terpenoide, eterična ulja, saponine, fitosterole, voskove, smolu, gorku tvar marubin, eterično ulje, tanin i biljnu sluz.

Ljekovita svojstva obične marulje: Koristi se kod prehlade, gripe i bronhitisa. Ublažava neproduktivni kašalj, omekšava sluz i pomaže u iskašljavanju. Gorka tvar, marubin, povećava apetit i potiče probavu, potiče sekreciju jetre i bolje izlučivanje žuči. Regulira menstrualni ciklus, rad spolnih žlijezda i lučenje spolnih hormona. Preporučuje se kod problema s neplodnosti kod žena. Koristi se kao lijek za gnojne čireve i ozljede koje sporo zarastaju.

Najčešća uporaba: Koristi se kod liječenja dišnih puteva, probavnih organa, jetre, hemoroida, slabokrvnosti, neredovite mjesečnice i nepravilnih otkucaja srca.

Čaj od obične marulje: Obična marulja se uzima u obliku čaja. Dvije žličice osušene biljke preliju se s 2,5 decilitra kipuće vode te procijede nakon tri do pet minuta. Preporučuje se uzimati od tri do pet šalica čaja na dan. Zbog neugodnog okusa, lakše ga je popiti ohlađenog. Može se i zasladiti, ali s vrlo malo meda. Čaj ove biljke se zbog sinergijskog djelovanja preporučuje kombinirati s vrkutom (Alchemilla vulgaris).

U krškom području raste slična biljka, Marrubium peregrinum (Marrubium creticum) koja se vrlo često zamjenjuje s običnom maruljom. Međutim ta je biljka zbog guste dlakavosti bijele boje, cvjetna čaška ima samo 5 zubaca i nema karakterističan miris i gorčinu kao marulja.

Biljni sok obične marulje može uzrokovati dermatitis. Prekoračenjem doze se povećava rizik od štetnog djelovanja na srce. Zbog abortivnog i uterotoničnog djelovanja, kontraindicirana je u trudnoći i dojenju. Običnu marulju ne smiju uzimati kronični bubrežni bolesnici.

Kategorija: