Čaj matičnjak

12,00 kn

Mellisa officinalis, porodica Laminaceae, usnače. Matičnjak ima ugodan miris i upotrebljava se za spravljanje čajeva. Za umirenje i ublažavanje grčeva koriste se suhi list i lisni izdanci. Eterično ulje se upotrebljava u farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji.

Najčešći domaći nazivi: melisa, pčelinja ljubica, pčelinja metvica, miloduh, limunka, maternjak, matičnik, medenka, pitoma metvica, rojevac, rojevnica.

Morfološke karakteristike – Matičnjak je višegodišnja biljka, kod nas raste i samonikao na vlažnim i šumovitim terenima. Ima vrlo tanko, žiličasto glavno i bočno korijenje žutosmeđe boje. Listovi su izduženi, jajasti, nazubljenih rubova. Vrlo su nježni, glatkog lica i malo dlakavog naličja jarkozelene boje. Klasasti cvatovi s neugodnim blijedožutim cvjetovima oblikuju se na vrhu svake grane. Plod je kalavac, jajast, sjajne skoro crne opne, na presjeku je bijel, dužine 1-1,5mm, širine 0,5mm. Masa 1000 sjemenki iznosi 0,5-0,7g.

Nadzemni dio biljke ima miris limuna, a eterično ulje je sadržano u listovima i svega ga ima od 0,1-0,3%. Nema ga ako su niske temperature i obilje padavina. Životni vijek matičnjaka je i do 20 godina. Sjeme ima tvrdu opnu te vrlo teško i sporo klija, a klijavo je do 5 godina. U početku se vrlo sporo razvija i počinje rasti početkom travnja. Starim nasadima se nadzemni dijelovi smrznu zimi, u travnju zatvaraju redove, a kose se prvi puta početkom svibnja. Od početka lipnja pa sve do kraja srpnja traje cvjetanje. Sjeme je sklono osipanju, a sazrijeva do kraja kolovoza.

Stanište: Raste samonikla u blizini naselja, na sjenovitim mjestima uz živice, grmlje i puteve. Voli vlažnija zemljišta.

Branje i prerada: Koriste se listovi. Skupljaju se neposredno prije cvatnje i to tako da se nadzemna stabljika reže i naknadno se uklanjaju listovi od stabljika. Suši se u tankim slojevima u hladu na suhom i prozračnom mjestu. Moguće su i dvije berbe u sezoni.

Najčešća uporaba: Koristi se za smirenje organizma, protiv grčeva, nadimanja i za jačanje želuca.

Kategorija: