Čaj mažuran

1,59 

MAŽURAN

Origanum majorana, porodica Laminaceae, usnače. Mažuran je začinska biljka, a kao začin se upotrebljava nadzemni dio biljke mljeven i sušen. Ugodna je mirisa, poboljšava tek, upotrebljava se za smirenje živaca i protiv bolova u želucu. Eterično ulje se upotrebljava u industriji mesnih prerađevina.

Morfološke karakteristike – U našim krajevima mažuran je jednogodišnja biljka koja ne raste samonikla. U toplijim krajevima je dvogodišnja ili višegodišnja. Ima tanak račvast korijen iz kojeg izrastu uspravne stabljike, obilno razgranate u polugrm, visine 50-80cm. Mladi izbojci su dlakavi, sivozeleni, a starije stabljike su gole, smeđe boje. Listovi su nasuprotni, sjedeći ili na kratkoj peteljci, eliptični, dlakavi, glatkog ruba. Na vrhu stabljike u pazušcu listova oblikuju se skupine od 7-9 bijelih, žutih, zelenih, ružičastih ili ljubičastih cvjetova. Plod je sitan, žutosmeđ, ovalan i malo nepravilnog oblika. Masa 1000 sjemenki je 0,2-0,5g.

Cijela biljka ima ugodan miris od eteričnog ulja, a udio mu je 0,8-1,5%. Zbog ugodnog mirisa i dugotrajne cvatnje vrlo je dobra paša za pčele.

Sjeme mažurana klijavo je dvije do tri godine. Na otvorenom niče za tri tjedna, a posijano u klijalištu za tjedan, dva. Raste sporo, a bokori tek za 30-40 dana, nakon čega se brzo grana i razvija. Krajem lipnja počinje cvjetanje i traje do mjesec dana. Ako ima dovoljno padalina u srpnju i biljka se pokosi na početku cvjetanja, ponovo procvjeta u kolovozu.

Kategorija: