Čaj neven

1,59 

Calendula officinalis, porodica Asteraceae, glavočike. Neven je ukrasna biljka, a suhi cvijet sve se više upotrebljava kao sastojak masti za liječenje upale sluznica i obnavljanje epitelnih stanica, te kao antiseptik.

Morfološke karakteristike – Neven je ukrasna, medonosna, ali i dobro poznata ljekovita biljka. Jednogodišnja je biljka, u jesen iznikle biljke bez oštećenja mogu prezimiti i rano u proljeće početi rasti. Korijen raste duboko u tlo i vretenast je, a iz njega rastu zeljaste lako lomljive stabljike visine 50-80cm. U gornjoj polovici su razgranate, svijetlozelene, kao i sjedeći, duguljasti listovi. Cvjetna glavica promjera 5-10 cm oblikuje se na vrhu svake stabljike. U središtu cvjetne stabljike nalaze se cjevasti plodni cvjetovi, a u 2-3 reda su raspoređeni uz rub jezičasti, neplodni, žuti do narančasti cvjetovi tzv. latice. Listovi su blijedozeleni, lancetasti, prekriveni dlačicama i smješteni nasuprotno na stabljici. Plod je srpasto savijen, nazubljenog vanjskog ruba, svijetlosmeđ do tamnosmeđ. Sjemenka je roška, dužine 0,5 – 2cm. Masa 1000 sjemenki iznosi 4-10g. Sjeme je klijavo 5-6 godina, a nakon 4-5 dana niče. Neven vrlo brzo raste, pa prvi cvjetovi procvatu 40 dana nakon nicanja i cvatu sve do jačih mrazova u jesen. Ukoliko su u srpnju visoke temperature naglo procvjeta i daje sjeme, ali s prvom kišom biljka se obnavlja. Biljke se pomlađuju i produžuje im se vijek vegetacije redovitom berbom.

Cvjetovi nevena se otvaraju ujutro prilikom izlaska sunca, a zalaskom sunca se lagano zatvaraju. U narodu je neven poznati kao barometar za kišu jer zatvoreni cvjetovi u jutro nagovještavaju moguću kišu tijekom dana. Cvjetne glavice su sastavljene od jezičastih cvjetova žute do narančaste boje. Latice su se nekada koristile kao biljna boja za dobivanje žute boje sira i maslaca. Cvjetovi i listovi su jestivi. Neven se koristi u obliku ulja, masti, kreme, čaja, tinkture i ljekovite vodice

Stanište: Neven raste na sunčanim i polusjenovitim područjima s umjerenom vlagom. Uspijeva na svakoj vrsti tla, od humusom bogatog tla do siromašnih vrsta tla. Može se uzgajati kao lončanica na balkonima. Neven je i korisna biljka u vrtovima gdje štiti biljke od nametnika.

Cvatnja i vrijeme branja: Neven cvate od početka ljeta do sredine jeseni, ovisno o sunčanim danima. Cvjetovi nevena se sakupljaju za vrijeme cvatnje, najčešće tijekom lipnja, srpnja i kolovoza. Neven je najbolje brati za vrijeme suhog i sunčanog dana, kada je cvijet potpuno otvoren. Suši se na tankom sloju papira, na temperaturi do 35°C. Čuva se u papirnatoj vrećici, na suhom mjestu.

Kemijski sastav nevena: Neven je bogat flavonoidima, karotenoidima, saponinima, polisaharidima i eteričnim uljima. Cvjetovi nevena, osim eteričnim uljima, obiluju taninom, šećerom, likopenom, proteinima, kalendulinom, gorkim tvarima, kalijem i sumporom.

Ljekovita svojstva nevena: Neven ima antibakterijsko, antivirusno, protugljivično, protuupalno i antiseptičko djelovanje. Jedna je od najboljih biljaka za liječenje kožnih bolesti kao što su bradavice, ciste, osip, herpes, ekcem, psorijaza i seboreja. Njegova sposobnost stezanja i ubrzanja rasta novog tkiva doprinosi zaštiti i zacjeljivanju rana, posjekotina, opeklina, varikoznih vena i ugriza kukaca. Čisti, steže i pobuđuje cirkulaciju te je odličan u njezi masne kože lica i liječenju akni. Omekšava, tonizira i vlaži kožu zbog čega je važan sastojak preparata za njegu kože tijela i ruku. Pomaže u liječenju kandidijaze uzrokovane gljivicom Candida albicans.

Unutrašnja primjena nevena pomaže u liječenju grlobolje, čireva u ustima i želucu te grčeva želuca, crijeva i glatkih mišića. Pospješuje znojenje i pomaže u uklanjanju otpadnih tvari iz organizma. Odličan je diuretik te pomaže kod problema s mokraćnim sustavom i bolestima bubrega. Koristan je u liječenju hepatitisa i drugih bolesti jetre.

Ljekovit je za oči jer poboljšava vid. Uravnotežuje menstrualni ciklus. Ima antikancerozni učinak te pomaže u liječenju malignih bolesti kože, grla, želuca i maternice.

Čaj od nevena: Čaj od nevena možete jednostavno pripremiti tako da cvjetove nevena prelijete s vrelom vodom. Odličan je za regulaciju mjesečnice i ublažavanje menstrualnih tegoba. Preporučuje se piti dvije do tri čaše dnevno kroz tjedan dana prije očekivanog početka mjesečnice i tijekom cijele mjesečnice. U liječenju kandidijaze uzrokovane gljivicom Candida albicans potrebno ga je koristiti i nakon nestanka simptoma kandidijaze kako bi se spriječio recidiv bolesti.

Primjena preparata nevena se ne preporučuje za vrijeme trudnoće. Kod osoba koje su alergične na ambroziju, korištenje nevena također može izazvati alergijsku reakciju.

Kategorija:

Dodatne informacije

namjena

Akne, Prištići