Čaj pirika

12,00 kn

PIRIKA

Puzava pirika (pirika, pasja pšenica, obična pirika, pirevina, troskot, lat. Elymus repens), korisna, jestiva i ljekovita jednosupnica iz porodice trava, od strane poljoprivrednika tretirana kao korov. Puzava pirika ne pripada rodu pirika (Agropyron), nego u rod ječmika (Elymus).

Puzava pirika je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice trava (Poaceae). Poznata je pod nazivom pasja trava jer je često hrana psima ili mačkama. U narodu se koristi kod poremećaja metabolizma, reume, bolesti bubrega, povišenih masnoća u krvi i kroničnih kožnih bolesti.

Opis: Podanak je puzajući, bijeli i vrlo dugačak. Vlati su uspravne i narastu do 150 centimetara visine. Listovi su dugački, plosnati, uski s ušiljenim vrhom i na licu lista hrapavi. Lisni rukavci su goli ili dlakavi. Cvjetovi su skupljeni u cvat u obliku klasa. Klas se sastoji od 7 do 36 jajastih klasića, a svaki klasić sadrži 3 do 5 sitnih cvjetova. Plod je dlakavo pšeno, a biljka može proizvesti i do 1000 pšena godišnje. Puzavu piriku je vrlo teško ukloniti. Površinski izgleda kao obična trava, ali je vrlo dosadan korov koji se čupanjem ili prekopavanjem tla motikom i tanjuračom ne može uništiti. Korijenje ima sposobnost otpuštanja kemijskih tvari kojima buši tlo kroz koje prolazi. Sjeckanjem korijena na sitnije dijelove samo se dodatno razmnožava. Kako bi ga potpuno uklonili potrebno je vrlo oprezno ukloniti iz zemlje svaki cjeloviti korjenčić.

Podanak ima ugodan miris i slatkast okus, a pun je hranjivih tvari, masti, vitamina i bjelančevina. bere se u ranu jesen ili rano proljeće, suši se i pripremi u obkliku čaja, ali se može i pržiti te koristiti kao nadomjestak za kavu, i mljeti u brašno.

Stanište: Puzava pirika raste kao korov na livadama, pašnjacima, vrtovima, poljima, uz putove i živice. Rasprostranjena je od nizinski predjela do planinskog područja. Dobro podnosu sušu i poplavu.

Cvatnja i vrijeme branja: Puzava pirika cvate od svibnja do kolovoza. Sakuplja se podanak. Najlakše ga je sakupljati u vrijeme proljetne ili jesenske obrade tla, iza pluga. Očisti se od bočnog korijenja, opere i suši na prozračnom i umjereno toplom mjestu dok ne postane lomljiv. Nakon sušenja se reže na manje dijelove i čuva na suhom i tamnom mjestu.

Kemijski sastav puzave pirike: Puzava pirika sadrži ugljikohidrate, sluzave tvari, saponine, organske kiseline, vitamin A i B skupine, salicilnu kiselinu, kalijeve soli i željezo.

Ljekovita svojstva puzave pirike: Koristi se za liječenje urinarnih infekcija. Liječi upalu mokraćne cijevi, mokraćnog mjehura i benigne hiperplazije prostate. Djeluje kao blagi diuretik. Preporučuje se kao prevencija kod osoba sklonih čestim infekcijama ili nadraženosti mokraćnog mjehura. Korisna je za proljetno čišćenje krvi i jačanje organizma. Pokazuje pozitivan utjecaj i na liječenje jetre i žući, posebno žutice. Djelotvorna je kod reumatskih bolesti i gihta. Ima pozitivno djelovanje na kožu, posebno u tretiranju akni i ekcema.

Travari ju koriste za liječenje raznih bolesti, cistitis, uretritis, prostatitis, giht, reumatska oboljenja, te protiv pijeska i kamenca. Puzava pirika je ljekovita biljka. U ljekovite svrhe se koristi podanak, najčešće u obliku čaja.

Nuspojave nisu poznate. Pripravke puzave pirike se ne preporučuje uzimati u trudnoći i dojenju.

Kategorija: