Čaj piskavica

12,00 kn

Trigonella foenum-graecum L

Jednogodišnja biljka jakog mirisa, visoka do 60 cm. Stabljika je razgranata u gornjem dijelu, nosi trodijelne listove slične listovima djeteline. Cvijetovi su žuti ili ružičastobijeli. Plod je sabljasto ušiljena mahuna dugačka do 10 cm, s 5-10 sjemenki. Za pripremu čaja koriste plod karakterističnog mirisa koji potječe od sekviterpena, alkana i laktona te derivata furanona. Bogat je proteinima, lipidima i flavonoidima. Sadrži brojne polisaharide, kao što su celuloza, galaktomanan i saponine.

Farmakološko djelovanje (ljekovito): Ima antidijabetična, hipokolesterolemična i hipolipidemička svojstva pa se koristi kod povišenog kolesterola, otežane probave, kod tretmana mršavljenja i dijabetesa.

Tradicionalno je upotrebljavan kod dijabetesa TIPA II. i kao biljni galaktagog ili laktagog (tvar koja pospješuje nastajanje i izlučivanje mlijeka) pošto sadrži fitoestrogene. Jedan od njih je i diosgenin, vrsta steroidnog sapogenina, koji je jedan od uzroka za uočenu povećanu količinu izlučivanja mlijeka. Istraživanja pokazuju da sjemenke imaju mastogen učinak i da stimuliraju rast mliječnih žlijezda.

Priprema čaja: 1 žličicu sjemenki pliskavice (oko 3 g) preliti s 2 dl kipuće vode, ostaviti poklopljeno 20 minuta uz povremeno miješanje. Piti do 3 puta dnevno po jednu šalicu čaja prije jela zajedno sa sjemenkama. Može se pripremiti i hladnim postupkom (namakanjem preko noći). Piskavica se može koristiti i u mljevenom obliku. Pola žličice mljeveni piskavice popiti s puno vode 2-3 puta dnevno. Ne preporuča se trudnicama. Primjenjuje se oko 2 tjedna i ima vremensko ograničenje

Kategorija: