Čaj plućnjak

12,00 

PLUĆNJAK

Pulmonaria officinalis L. – Najčešći domaći nazivi: medunica, kudravac

Ljekoviti plućnjak je trajna zeljasta biljka iz porodice oštrolista (Boraginaceae). Ime roda Pulmonaria potječe od latinske riječi pulmo (pluća) zbog karakterističnih listova i različitih boja cvjetova koji podsjećaju na različitu boju plućnog tkiva ovisno o tome da li je ispunjeno kisikom ili ugljikovim (IV) oksidom. Ime vrste officinalis ukazuje na ljekovita svojstva ove biljke. Ljekoviti plućnjak je biljka proljetnica niskog rasta i stabljike prekrivene oštrim žljezdanim dlačicama. Korijen je valjkastog oblika i koso razgranat. Listovi su na licu tamnozeleni, hrapavo dlakavi i prekriveni bijelim pjegama, a naličje listova je svijetlozelene boje. Prizemni listovi koji se nalaze na peteljkama su široki i jajoliki dok su gornji listovi sjedeći i izduženi. Cvjetovi su dvospolni, skupljeni u male paštitaste cvatove na vrhu stabljike. Čaška je cjevasto zvonastog oblika. Vjenčić čine latice crvenkaste, ljubičaste ili plave boje. Na jednoj stabljici se mogu nalaziti cvjetovi različitih boja. Plod je tamnosmeđi oraščić jajolikog oblika. Ljekoviti plućnjak je jestiva, medonosna i ljekovita biljka. Jestivi su mladi listovi bogati vitaminom C i karotinom. Mogu se konzumirati sirovi ili kuhani. U ljekovite svrhe se koriste listovi.

Opis: Trajnica širokih jajolikih dlakavih listova s karakterističnim bjelkastim mrljama. Donji listovi su veći i rastu na kratkim peteljkama u razini tla. Gornji listovi su manji i sjede na stabljici. Biljka dosegne 30 cm. Cvjeta od ožujka do lipnja raznobojnim ljevkastim cvjetovima (ljubičastim, plavim i crvenim) grupiranim na vrhu stabljike. Korijen je koso razgranat i valjkast.

Stanište: Raste po šumama, uz živice i grmlja uglavnom na vlažnijim tlima.

Branje i prerada: Bere se nadzemna stabljika za vrijeme cvjetanja. Suši se u tankim slojevima u hladu na suhom i prozračnom mjestu.

Kemijski sastav ljekovitog plućnjaka: Listovi sadrže flavonoide, polisaharide, trjeslovinu, eterično ulje, tanin, alantoin, silicijevu kiselinu, karotin, vitamin C i mineralne tvari (kalcij, željezo).

Ljekovita svojstva ljekovitog plućnjaka: Uspješno se koristi u liječenju bolesti dišnog sustava kao što su upala grla, akutna i kronična upala bronhija ili upala pluća. Pomaže kod promuklosti, teškog disanja, kašlja i iskašljavanja. Blagotvorno djeluje na upaljenu sluznicu usta, ždrijela i ostalih probavnih organa. Koristan je za čišćenje krvi i vraćanje tjelesne snage organizma. U liječenju bolesti dišnog sustava, ljekoviti plućnjak se kombinira sa stolisnikom (Achillea millefolium), poljskom preslicom (Equisetum arvense), podbjelom (Tussilago farfara), uskolisnim trputcem (Plantago lanceolata), ljekovitom kaduljom (Salvia officinalis) i bijelim sljezom (Althaea officinalis).

Najčešća uporaba: Koristi se kod liječenja plućnih bolesti, kašlja, čišćenja krvi i za dobivanje energije.

Priprema čaja: Ljekoviti plućnjak se najčešće koristi u obliku čaja. Priprema se tako da se dvije čajne žličice osušenih listova preliju s 2,5 decilitara kipuće vode, ostave 10 minuta i ocijede. Čaj se pije tri puta dnevno po jednu šalicu. Kod bolesti dišnog sustava, može se zasladiti medom. Kod proljeva se pije nezaslađeni čaj. Tako pripremljen čaj može se koristiti i za grgljanje.

Pravilna primjena preparata ljekovitog plućnjaka ne stvara nuspojave. Preparati ljekovitog plućnjaka kontraindicirani su za osobe s osjetljivim želucem, čirom na želucu, bolestima jetre, žuči i žučnim kamencima.

Kategorija: