Čaj ružmarin

1,59 

Rosmarinus officinalis L. aromatičan polugrm koji naraste do visine 1-3 metar, drvenast samo u donjem dijelu, s gustim, na rubovima savijenim listovima. Listovi imaju vrlo kratku peteljku, usko su suličasti, kožasti, tamnozeleni, odozgo malo hrapavi, odozdo bjelkasto pusteni s bijelom prugom. Cvijet je blijedomodar, dvousnat. Biljka cvate dvaput godišnje, u travnju i rujnu.

Sadrži esencijalno ulje (10-25 ml/kg) te derivate kavene kiseline: ružmarinsku i klorogeničnu kiselinu. Sadrži i flavonoide, tricikličke diterpene (karnozol) i neke triterpene (amirine).

Farmakološko djelovanje: rašireno je mišljenje da ružmarin ima koleretično djelovanje (reguliranje količine stvaranja žući i smanjivanje razine kolesterola u krvi), ali za još nije u potpunosti dokazano. Dokazano je njegovo hepatoprotektivno i diuretičko djelovanje. Ružmarinska kiselina je protuupalni spoj.

Koristi se kod: probavnih tegoba, žučnih tegoba i spazma, nadutosti i usporene probave, reumatskih bolesti.

Primjena: Infuz se priprema od 4 g listova na pola litre vode, koji se ostave 15 minuta u vodi. Konzumira se tri puta na dan prije obroka, u maksimalnoj količini od pola litre. Ne smije se koristiti u trudnoći. U prevelikoj količini može biti iritativan za bubrege. Ne koristiti kod povišenog krvnog tlaka.

Kategorija: