Čaj stolisnik

12,00 

STOLISNIK

Achilea millefolium L. – Najčešći domaći nazivi: hajdučka trava, kunica, kačak, kostenica.

Stolisnik je biljka iz porodice glavočika (Asteraceae) koja je svoje ime dobila po grčkom heroju Ahilu. Stolisnik se može naći diljem svijeta, po livadama, pašnjacima i poljima. Stolisnik je drevna biljka. Grci su ga koristili za zaustavljanje krvarenja. Legenda o Ahileju odnosi se na to njegovo svojstvo – kaže se da je Ahilej u Trojanskom ratu izliječio mnoge svoje ratnike listovima stolisnika i da se njome pokušao izliječiti nakon što je u Trojanskom ratu bio ranjen u petu.. Odatle naziv Achillea.

Tako priče iz davne prošlosti govore da su hajduci oko vrata nosili vijenac ispleten od stolisnika te su njime liječili i ublažavali ozljede, prema čemu je i nastao naziv hajdučka trava.

Dugo ga se smatralo svetom biljkom. Druidi su koristili stabljike stolisnika za predviđanje vremena. Drevni kineski tekst o proročanstvima, Yi Jing, Kniga promjena, navodi da su se 52 jednako duge stabljike osušenog stolisnika koristile umjesto modernog načina po kojem se koriste 3 stabljike.

Stolisnik je poznat i pod nazivom hajdučka trava.

Opis: Oko 70 centimetara je visoka trajna zeljasta biljka s puzajućim podankom i uspravnom, dlakavom stabljikom. Stabljika je na presjeku cilindrična. Listovi su naizmjenični, višestruko perasto razdijeljeni s kratkim oštrim ispercima. Listovi su u početku svjetlije, a kasnije tamnozelene boje. Cvjetne glavice su bijele, združene u paštitaste cvatove. Sastavljene su od cjevastih cvjetova u sredini i jezičastih cvjetova sa strane. Listovi i cvjetovi imaju fini aromatični miris. Plod je roška. Eterična ulja stolisnika su bogata spojem kamazulenom od kojeg potječe tamnoplava boja. Ovisno o promjenjivom kemijskom sastavu, ulje stolisnika može biti i žute ili žuto-zelene boje. Dobiva se parnom destilacijom rascvjetalih vrhova biljke. Koristi se u industriji pića, u proizvodnji parfema i vodica poslije brijanja.

Stanište: Raste gotovo svuda u velikoj količini, a osobito na plodnim neodržavanim terenima.

Branje i prerada: Bere se vršni dio stabljike u cvatu (cca 15 cm). Listovi se mogu brati kroz cijelu sezonu. Suši se u hladu na suhom i prozračnom mjestu.

Kemijski sastav – Stolisnik sadrži eterično ulje, seskviterpenske laktone (ahilicin), sterin, palmitinsku, salicilnu, mravlju, octenu i izovalerijansku kiselinu, smolu, inulin, asparagin, bjelančevine, filosterin, fosfate, nitrate i kalijeve soli. Listovi su bogati vitaminom C i K te karotinom, a starenjem se razvijaju gorki glikozidi i trjeslovina. Ulje stolisnika je posebno bogato cerilnim alkoholom, cerotinskom, oleinskom i linolenskom kiselinom.

Najčešća uporaba: Zbog brojnih djelotvornih tvari što ih sadrži stolisnik je iznimno ljekovit. Koristi se prije svega kod problema sa slabom probavom i grčevima u želucu i crijevima. Koristi se i kod bolnih menstruacija i obilnijih krvarenja.

Ljekovitost: Stolisnik je jedan od najboljih biljnih lijekova za temperaturu. Kad se koristi kao vrući uvarak, potaknut će znojenje koje smanjuje temperaturu, te izbaciti otrove. Ima antimikrobni učinak, smanjuje upale, djeluje spazmolitički (opušta grčeve) i karminativno (sprečava i uklanja nadutost). Potiče lučenje žuči i želučanog soka. Daje se kod pomanjkanja apetita, želučanih i crijevnih tegoba praćenih nadutošću i grčevima. Kao kupke primjenjuje se kod ženskih tegoba i kožnih problema.

Priprema čaja: Žličicu prelijte s 2 dcl kipuće vode, pustite da odstoji poklopljeno 5 minuta. Zasladiti po želji.

Čaj stolisnika se priprema od listova i cvjetova. Potrebno je dvije do četiri čajne žličice mješavine preliti s čašom vruće vode, ostaviti da odstoji deset minuta i piti tri do četiri puta na dan po jednu šalicu. Čaj od stolisnika se koristi protiv bubrežnih kamenaca, bolova u probavnom i mokraćnom sustavu, menstrualnih bolova, nadutosti i nedostatka apetita. Može se pripremiti kao oblog kod zacjeljivanja rana, kao antiseptik ili kao sredstvo za lokalno ispiranje (hemeroidi i upalne bolesti kože).

 

Kategorija: