Čaj vrkuta

12,00 kn

VRKUTA

Alchemilla vulgaris L. – Najčešći domaći nazivi: gospin plašt, virak, rosanica, biserak, plahtica, rosnik, rosica, rosanica.

Vrkuta je trajna zeljasta biljka iz porodice ruža (Rosaceae). U narodu je poznata pod nazivom virak ili gospin plašt. Vrkuta se koristila već kod starih Germana kada je bila vrlo cijenjena ljekovita biljka, posvećena Friggi, božici prirode i plodnosti. Najveću popularnost je stekla u liječenju neplodnosti te se smatra prijateljicom ženskog zdravlja.

Opis: Višegodišnja biljka čvrste uspravne stabljike visoke do 50 cm. Ima polukružne listove sa sedam, devet ili jedanaest režnjeva zupčastog ruba obraslih sitnim dlačicama. Na naličju lista jako se ističu glavne žile. Prizemni listovi rastu u obliku rozete iz koje raste stabljika. Cvjeta od svibnja do kolovoza neuglednim žućkasto zelenim cvjetovima na vrhovima stabljika. Biljka je gorkastog okusa. Stabljika vrkute je uspravna ili pridignuta i razvija se bočno na rozeti. Naizmjenični listovi se nalaze na dugačkim peteljkama, dlakavi su, nazubljenih rubova i podijeljeni na sedam do jedanaest režnjeva.

Listovi i cvjetovi vrkute imaju ljekovita svojstva. Koriste se svježi ili u obliku čaja, praška, obloga, kupke i tinkture. Mladi listovi su jestivi te se koriste za salate, juhe i variva. Vrkuta je dobra medonosna biljka.

Stanište: Raste uz rubove šuma i putova među kamenjem, na obroncima i livadama uglavnom na višim i planinskim područjima.

Branje i prerada: Skuplja se cijela nadzemna stabljika u doba cvatnje. Suši se u hladu na suhom i prozračnom mjestu.

Kemijski sastav vrkute: Vrkuta obiluje vitaminom C, flavonoidima, taninima, fitosterinima, eteričnim uljem, lecitinom, saponinima, smolom, salicilnom kiselinom te organskim kiselinama.

Ljekovita svojstva vrkute: Vrkuta ima protuupalno, antibakterijsko i antimikotičko djelovanje. Ima izvrstan učinak na regulaciju hormona, posebno progesterona, čime regulira menstruacijski ciklus, pomaže u ublažavanju simptoma PMS-a i menopauze. Pomaže u kontroliranju obilnih i bolnih menstrualnih krvarenja.

Njezino umirujuće i protuupalno djelovanje je korisno kod endometrioze i upalne bolesti zdjelice. Pozitivno djeluje na policistične jajnike. Smatra se učinkovitom za mršavljenje. Kao prirodni antimikotik, djelotvorna je kod vaginalnih gljivičnih infekcija uzrokovanih Candidom albicans.

Koristi se za ispiranje usne šupljine i grla te za ispiranje očiju. Za vanjsku upotrebu se koristi kod njege kože lica. Djelotvorna je kod bolesti kože i raznih čireva, gnojnih rana, posjekotina i uboda insekata. Vrkuta je odlična biljka za liječenje kandidijaze.

Najčešća uporaba: Kod problema s proljevom i krvarenjima. Izvana kod rana i čireva. Upotrebljava se i kod ženskih bolesti i probavnih smetnji.

Čaj od vrkute: Može se koristiti kao čaj, kupka ili kao oblog namočen u jači čaj od vrkute. U obliku obloga za vaginalno područje, može se primijeniti nekoliko puta dnevno, no ne prečesto jer nije dobro da je vaginalno područje stalno vlažno. Čaj od vrkute se pije u količini od dvije šalice dnevno. Kupka se najčešće koristi prije spavanja. Priprema se tako da se u kadu izliju tri litre prokuhane vode i doda 200 grama suhe ili svježe vrkute.

Vrkuta može izazvati osip kože ili oštećenje jetre. Poseban oprez potreban je kod osoba koje imaju problema sa žuči, želucom ili jetrom. Osobe koje imaju problema sa srcem i visokim krvnim tlakom trebaju, prije upotrebe vrkute, potražiti savjet liječnika. Vrkuta se ne smije koristiti kod terapije lijekovima protiv zgrušavanja krvi, lijekovima za liječenje anemije i kontracepcijskim tabletama. Ne smije se koristiti dva tjedna prije operacije. Kod trudnica se preporučuje uzimati tek od trećeg mjeseca trudnoće.

Kategorija: