10% popusta na prvu kupnju uz prijavu na Lion M newsletter

Put lavande kroz povijest i znanost

Čini se da su naši preci jako dobro znali ono što znanost danas potvrđuje.

Dobrodošli u fascinantni svijet lavande, jedne od najomiljenijih i najkorištenije biljke u povijesti čovječanstva.

Lavanda je poznata po svom očaravajučem mirisu i brojnim koristima, no ona nije samo biljka već prava legenda koja je oblikovala mnoge aspekte ljudskog života tijekom mnogih stoljeća.

Ime lavande, lat Lavadula angustifolia, potječe od latinske riječi “lavare”, što znači prati. Ova biljka, čije korijene možemo pratiti više od 2500 godina unatrag, imala je snažan utjecaj na mnoge kulture i civilizacije diljem svijeta.

Tako su je Rimljani koristili za osvježenje i čišćenje prostora te aromatiziranje kupki, dok su Grci prepoznali njezina dezinfekcijska svojstva i koristili je za ubrzavanje zacjeljivanja rana. U vrijeme kuge, lavanda je bila nezaobilazna biljka za dezinfekciju i zaštitu od zaraze, dok su je žene u Francuskoj koristile za osvježenje rublja i domaćinstva.

Osim u svakodnevnom životu, lavanda je odigrala ključnu ulogu u medicini, kulinarstvu i kozmetici.

Kroz povijest, biljka je bila cijenjena prvenstveno zbog svog mirisa a zatim zbog umirujućih svojstava, sposobnosti ublažavanja stresa, bolova te poticanja zdravlja i blagostanja.

Znanstvena istraživanja potvrđuju mnoge tradicionalne upotrebe lavande, pokazujući njezino pozitivno djelovanje u ublažavanju boli, smanjenju tjeskobe i poboljšanju kvalitete sna, te zacjeljivanju rana.

Danas, znanstvena istraživanja potvrđuju mnoge tradicionalne upotrebe lavande koja ovu biljku čine još vrjednijom za suvremenu upotrebu. Tako imamo jedno od istraživanja koje je pokazalo značajno smanjenje tjeskobe i boli u vrijeme punkcije arteriovenske fistule kod pacijenata na kemodijalizi kada je korištena aromaterapija uljem lavande

Drugi primjer kliničke situacije u kojoj je korišteno ulje lavande jest studija provedena na onkološkim pacijentima pod kemoterapijom. Pacijenti su prijavili srednju razinu anksioznosti i lošu kvalitetu sna. U tom kontekstu, tri kapi eteričnog ulja L. angustifolia. udisali su se noću. Rezultati su pokazali poboljšanu kvalitetu sna i smanjenu anksioznost. Nadalje, nisu primijećeni štetni učinci na pacijente.

Također njezina uloga u kulinarstvu zauzima značajno mjesto donoseći jelima ravnotežu svojom slatko-gorkastom aromom, no istovremeno se koristi zbog svog umirujućeg djelovanja na probavni sustav te za smanjenje stresa i tjeskobe.

U kozmetici se upotrebljavala se i upotrebljava se za izradu parfema, sapuna, losiona za tijelo i balzama za usne.

Lavanda je također jedan od ključnih sastojak naše Lion M prirodne kreme  s tradicionalnom recepturom koju smo sačuvali do danas. Više o našim proizvodima možete pronaći na našoj web stranici www.lion-m.hr.

Moglo bi Vas zanimati

Svinjska mast

Svinjska mast nekada je bila nezaobilazna u mnogim domaćinstvima, koristeći se kako u kulinarstvu,

Luk: Više Od Samo Začina

Allium cepa, poznatiji kao obični luk ili kapula, možda je jedna od najpoznatijih biljaka

Lovorov list – Više Od Začina

Lovorov list lat. Laurus nobilis često je poznat kao začin koji obogaćuje okus mnogih

Prijavi se na naš newsletter i iskoristi svojih 10% popusta na prvu narudžbu!

Prijavom na naš newsletter omogućuješ si posebne ponude koje stižu samo našim vjernim kupcima ali dobivaš i savjete i iskustva naših klijenata koje dobro dođu svima.

Opcije plaćanja i dostave

Hrvatska

  • DPD: 4 €, plaćanje karticom ili bankovnim prijenosom
  • DPD: 6 €, plaćanje pouzećem
  • Tisak: 3 €, plaćanje karticom ili bankovnim prijenosom

EU i ex Yu

  • DPD: 15 €, plaćanje karticom ili bankovnim prijenosom